A tapétázás lépései

A tapétázás lépéseiA tapéta az egyik népszerű beltéri falfedési, díszítési módszer, köszönhetően annak, hogy esztétikus kinézetet ad a falaknak, és viszonylag egyszerűen elkészíthető. Ha saját magad szeretnél tapétázni, akkor a következőket kell tenned.

Első lépésként a falfelületet meg kell tisztítani, le kell csiszolni. Ha jó minőségű munkát akarsz végezni, akkor elengedhetetlen a megfelelő alapozás, ugyanis a tapétához sima, tiszta, szilárd felületre van szükség. Ha felújításról van szó, akkor előfordulhat, hogy már van egy (vagy több) réteg tapéta a felületen, ezt meg kell vizsgálni. Ha megfelelően tapad, akkor maradhat, de ha nem, akkor el kell távolítani.

Ha megfelelően le van tisztítva, csiszolva a fal, akkor a lyukakat is egy síkba kell hozni a fal síkjával. Ez kisebb lyukakt esetén általában glettelést fog jelenteni, nagyobb hézagokat azonban először érdemes különleges falkitöltőkkel pótolni. A glettelt felületet alapozni kell, ha ez is megvan, akkor jöhet maga a tapétázás.

A tapétázás megkezdése előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy van elég tapétánk. Számoljuk rá a leeső részeket is, úgyhogy a felületek pontos területénél érdemes egy 20%-kal több tapétát vásárolni.

Egyszínű tapéták esetén nem kell az illeszkedésre figyelni, mintás tapéták esetén azonban figyeljünk, hogy a motívumok illeszkedjenek egymáshoz.

Ha előkészültünk, a tapéták hátoldalára kell felvinni egyenletesen a ragasztót, pihentetni kell a tapétákat, majd pedig elkezdhetjük a felhelyezésüket.