Az egészséges étkezés alapjai

Az egészséges étkezés alapjaiAz egészséges táplálkozás egyre több embert foglalkoztat, egyre többen figyelnek oda arra, hogy étkezésük minél egészségesebb legyen. Ehhez nem csak a diétás élelmiszerek tartoznak hozzá, hanem alapjaiban kell átalakítani az étkezési szokásokat.

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy magas energiatartalmú ételeket célszerű fogyasztani, és csökkenteni kell a magas szénhidrát-tartalmú ételek, mint pl. a kenyér, tésztafélék, krumpli, cukros édességek bevitelét.

Arra is oda kell figyelni, hogy mikor, milyen rendszerességgel táplálkozol. A jó megoldás, ha gyakrabban eszel egy nap kevesebbet. Ez minimum napi 5 étkezést jelent (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora). A rendszeres étkezés, kisebb adagokkal azt jelenti, hogy a szervezet folyamatosan el lesz látva táplálékkal.

A táplálkozás kiemelt része a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele is. Egy felnőtt szervezet számára ajánlott a napi 2-2,5 liter víz fogyasztása. A cukros üdítők helyett ajánlott inkább a víz, tea, gyümölcslé fogyasztása.

Ezek csak az alapok, nem csak arra kell figyelni, hogy hogyan eszel, hanem arra is, hogy mit. A feldolgozott húsok helyett részesítsd előnyben a friss húsokat. Emellett ajánlott halat is fogyasztani heti rendszerességgel.

A tejtermékek, sajtok fogyasztásáról sem szabad elfeledkezni, a kalcium bevitelben van jelentős szerepük.

A gabonatermékeket, kenyeret, süteményeket tekintve a teljes kiőrlésű gabonából készült, a szénhidrát csökkentett ételeket célszerű fogyasztani.