Mi is az a fuvarozás?

Mi is az a fuvarozás?A fuvarozás, a szállítmányozással egyetemben, a logisztika része. A logisztika feladata a mozgás optimális megvalósítása, általában, ami mozgatásra kerül, az pl. áru, információ, pénz, munkaerő stb. A fuvarozás ennek a mozgatásnak a tényleges megvalósítása, a szállítmányozás pedig az optimális mozgás megszervezése.

A fuvarozás során a fuvarozó szerződéssel, díj ellenében végzi el az áru egyik helyről a másikra történő eljuttatását, szállítását, fuvarozását. A fuvarozó nem csak a szállítást, hanem más feladatokat, pl. rakodás, csomagolás stb., is elvégezhet. A fuvarozás kezdőpontja általában a termelési vagy rakodási hely, a célpont pedig a felhasználási hely. A fuvarozás történhet közúton, vasúton, vízen és levegőben is.

A közúton történő fuvarozás a legnépszerűbb, köszönhetően annak, hogy közúton a legtöbb kezdőpont és célpont is megközelíthető. A vasúti fuvarozás gazdaságosabb, azonban gyakran a vasútállomásig másik módszerrel kell elszállítani az árukat. Hasonló a helyzet a vízi és a légi fuvarozás esetén is, ugyanis a kikötőkhöz, repterekhez el kell juttatnunk az árunkat ahhoz, hogy ki tudjuk használni a bennük rejlő lehetőségeket.

A fuvarozás lehet belföldi és nemzetközi is. A nemzetközi fuvarozás esetén a szállítmányozó személyének fontossága felértékelődik, ugyanis szükség van más országok szabályainak, előírásainak ismeretére.

A fuvarozás történhet saját árut mozgatva, de más áruját fuvarozva is. Ez a másik fél a fuvaroztató, aki egy másik vállalkozót bíz meg, aki díjazás ellenében, és szerződésekkel alátámasztva végzi magát az áru mozgatását, a fuvarozást.