Hogyan védekezzünk a madarakkal szemben?

Hogyan védekezzünk a madarakkal szemben?Kertünk, veteményesünk, gyümölcsösünk védelme nagyon fontos, ha nem szeretnénk, hogy a sok munkával megtermelt gyümölcsöket, zöldségeket a madarak takarítsák be helyettünk. Amire fontos odafigyelni, hogy a cél a madarak távol tartása, elriasztása, nem az, hogy elpusztítsuk őket.

A madarak által okozott károk nem csak akkor jelentkeznek, amikor termés van a fákon, földeken, hanem egyből vetés után, mivel számos olyan madár van, ami az elvetett magokat kiszedi a földből. Cikkünkben a védekezési lehetőségek közül fogunk néhányat bemutatni.

Madárijesztők

A hagyományos, valószínűleg mindenki által ismert megoldás, ha különböző ember formájú figurákat helyezünk el a kertben, amik a madarakat emberekre emlékeztetik. A hátránya ennek a megoldásnak, hogy amennyiben nem tudjuk megoldani, hogy folyamatosan mozogjon a figura, akkor könnyen megszokják a madarak a madárijesztőt.

Egyéb mozgó tárgyak kihelyezése

Bármilyen tárgyat össze lehet dobni, amit a szél folyamatosan tud mozgatni. Gyakori megoldás a szalagok kifüggesztése, vagy a használt CD-DVD lemezek kiaggatása. Ha nem saját készítésben gondolkodunk, lehet kapni madárijesztő szalagot is.

Madárháló

A madárháló alkalmazása kiváló megoldás szőlők esetén, de akár nagyobb fák letakarására is tökéletes megoldást nyújthat. Hátránya, hogy költséges lehet nagy terület fölé kifeszíteni egy hálót, mint anyag- mind munkadíj szempontjából.

Profi védelem

Ha nem akarjuk saját magunk megoldani a problémát, vagy egyik otthoni megoldással sem jutottunk előrébb, akkor hívhatunk profi madarak elleni védelemmel foglalkozó szakembert is, aki elvégzi helyettünk ezeket a feladatokat.